Taliansko očakáva, že opatrenia na podporu ekonomiky zvýšia rozpočtový schodok

Taliansko plánuje v najbližších dňoch zaviesť opatrenia za vyše 3 miliardy eur s cieľom pomôcť koronavírusom najviac postihnutej európskej ekonomike situáciu zvládnuť. Uviedol to taliansky minister hospodárstva Roberto Gualtieri. Ďalšia podpora však bude znamenať zvýšenie predpokladaného rozpočtového deficitu na tento rok.
Ako povedal Gualtieri v nedeľu pre taliansky denník La Repubblica, vláda oznámi opatrenia v celkovej hodnote 3,6 miliardy eur. To predstavuje 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) a je to ďalší balík k balíku pomoci v hodnote 900 miliónov eur, ktorý vláda zverejnila v piatok (28. 2.) pre najviac zasiahnuté oblasti. Súčasťou nového balíka pomoci budú daňové škrty či dodatočné financie v oblasti zdravotníctva, dodal minister.
Taliansko eviduje už viac než 1100 nakazených, pričom minimálne 29 ľudí zomrelo. Minister zároveň uviedol, že nepochybuje o tom, že Európska komisia odsúhlasí nevyhnutné zvýšenie tohtoročného cieľa rozpočtového deficitu, pričom ministri financií eurozóny budú o tom telefonicky diskutovať v polovici týždňa.
Taliansko má po Grécku najvyšší dlh spomedzi krajín eurozóny, podľa Gualtieriho sú však verejné financie na tom dobre a rozpočtový schodok za rok 2019 by mal dosiahnuť 1,6 % až 1,7 % HDP. Pôvodný cieľ bol pritom stanovený na 2,2 % HDP. Oficiálne údaje za rok 2019 by mali byť zverejnené v pondelok 2. marca.
Na tento rok je odhad rozpočtového schodku zatiaľ stanovený na úrovni 2,2 % HDP. Vláda pritom vychádza z predpokladu, že ekonomika vzrastie o 0,6 %. Odhad rastu bude talianska vláda ešte revidovať, podľa viacerých analytikov sa však krajina nevyhne recesii.

Súvisiace články

Aktuálne správy