ECB zatiaľ neplánuje prijať žiadne kroky v súvislosti s koronavírusom

Európska centrálna banka (ECB) zatiaľ neplánuje prijať žiadne kroky v súvislosti s koronavírusom na svojom najbližšom zasadnutí 12. marca. Ale v prípade potreby by mohla zvolať mimoriadnu schôdzu. Uviedol to v piatok guvernér litovskej centrálnej banky Vitas Vasiliauskas.
V tomto okamihu zaujala ECB prístup „počkáme a uvidíme“, povedal Vasiliauskas na tlačovej konferencii v Bruseli. Dodal však, že predstavitelia ECB nemajú problém zvolať mimoriadnu schôdzu pred ďalším stretnutím Rady guvernérov, na ktorom budú rozhodovať o menovej politike.
Na otázku, či ECB čaká na rozhodnutia iných centrálnych bánk, než začne konať proti prepuknutiu koronavírusu, povedal: „Nežijeme v autonómnom svete. Spolupracujeme s ostatnými centrálnymi bankami. Vymieňame si informácie a koordinujeme kroky.“
ECB monitoruje vplyv koronavírusu na dodávateľské reťazce a bude pravdepodobne musieť preskúmať jeho možný dosah na spotrebu, ak sa objavia „šoky v dopyte“, skonštatoval litovský guvernér.
Vasiliauskas separátne uviedol, že aktuálne prebiehajúca revízia politiky ECB sa pravdepodobne skončí v decembri. A dodal, že neočakáva „radikálne zmeny“ spôsobu fungovania banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy