BofA revidovala prognózu rastu globálnej ekonomiky na najnižšiu úroveň od krízy

Bank of America (BofA) vo štvrtok revidovala svoju prognózu rastu globálnej ekonomiky na najnižšiu úroveň od vrcholu svetovej finančnej krízy v roku 2009. Dôvodom je epidémia koronavírusu.
„Znížili sme našu predpoveď globálneho rastu v roku 2020 na 2,8 % z 3,2 %. To bude jej najmenšie tempo od roku 2009,“ napísali ekonómovia banky v poznámke pre klientov. A dodali, že to bude prvýkrát od krízy, keď tempo rastu svetového hospodárstva klesne pod hranicu 3 %.
Domnievajú sa, že dlhšie prerušenie výroby v Číne pravdepodobne poškodí globálne dodávateľské reťazce. A ďalšiu ranu zasadí ekonomike úbytok turistov, keďže koronavírus obmedzil cestovný ruch. Navyše stále hrozí, že pribudnú nové ohniská nákazy podobne ako v Taliansku, v dôsledku čoho budú zavedené ďalšie karantény, a to ovplyvní dôveru.
„Preto sme naše prognózy plošne zoškrtali,“ uviedli analytici. Číne zároveň predpovedajú za celý rok rast o 5,2 % namiesto predchádzajúcich 5,6 %. A v prípade globálnej ekonomiky bez Číny očakávajú hospodársky rast len o 2,2 %, čo bude najslabší výsledok od roku 2009.

Súvisiace články

Aktuálne správy