Český startup povie majiteľom, či majú na stene významné umelecké dielo

Spoločnosť InsightArt chce presadiť nový štandard v prieskume umenia s cieľom zmeniť trh v hodnote 45 miliárd dolárov.

Český startup InsightArt, patriaci do fondu Air Ventures z portfólia slovenskej investičnej skupiny MiddleCap Group, po piatich rokoch vývoja spúšťa novú službu. Tá má odhaliť, či v niektorej domácnosti náhodou nevisí vzácne umelecké dielo. "InsightArt pomáha pomocou svojho robotického skeneru a patentovanej technológie, využívanej napríklad americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) za účelom merania kozmického žiarenia, odhaľovať cenné umelecké diela," uviedol pre agentúru SITA zakladateľ startupu InsightArt Josef Uher s tým, že v prípade českého startupu je však táto technológia zameraná na najdetailnejšie preskúmanie umeleckých diel.

 

Spoločnosť chce presadiť nový štandard v prieskume umenia s cieľom zmeniť trh v hodnote 45 miliárd dolárov. Podľa švajčiarskeho Inštitútu výtvarného umenia (Fine Art Expert Institute – FAEI) je až polovica svetového výtvarného umenia v obehu na trhu falošná, čo vzhľadom na to, že veľkosť tohto trhu sa pohybuje nad spomínanými 45 miliardami dolárov, predstavuje významný finančný problém. Falzifikáty pritom majú vo svojich zbierkach aj galérie a múzeá, čo dokazuje napríklad zistenie francúzskeho štátneho Terrus múzea. To po preskúmaní uložených diel v roku 2018 zistilo, že polovica jeho zbierky nie je autentická.

“Nejde len o finančné straty. Autentifikácia obrazov a umenie všeobecne umožňuje dohľadať a ochrániť originály, ktoré potom môžeme jednoduchšie uchovať pre ďalšie generácie,” konštatoval Uher, podľa ktorého je "umenie vrcholný produkt kultúry a odraz ľudského ducha". InsightArt vyvíjal svoju technológiu od roku 2015.

MiddleCap Group, S.A., je slovenská investičná a poradenská spoločnosť s pobočkami v Bratislave, Londýne, Prahe, Dubaji a v Monaku. Okrem poskytovania poradenských služieb pôsobí aj v oblasti fúzií a akvizícií, reštrukturalizácií a podnikového financovania. Skupina pôsobí aj ako dlhodobý investor so zameraním na trh s nehnuteľnosťami, investície do súkromného kapitálu, medzigeneračné zmeny vlastníctva a investície na kapitálovom trhu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy