Hon na výnosy: Prašivý grécky dlh ide na dračku

, bloomberg Foto: SITA/AP

Investorov neodrádza skutočnosť, že obligácie sa stále považujú za prašivé, lákavejší je fakt, že grécke papiere sú na trhu so štátnym dlhom jednými z mála, ktoré prinášajú kladné výnosy.

Grécke dlhopisové výnosy vôbec prvýkrát zostúpili pod 1 %. Padla tak hranica, ktorá počas finančnej krízy pred 10 rokmi vyzerala ako fatamorgána. Vtedy sa výnosy dostali na skoro 45 % v strachu, že krajina vypadne z eurozóny. "EÚ ich na najbližších osem až deväť rokov viac menej vytiahla z ťažkostí a teraz majú v podstate dobre fungujúcu vládu," cituje agentúra Bloomberg Jensa Petera Sorensena, hlavného analytika Danske Bank. "Je to hon na výnosy," podotkol.

Grécke štátne dlhopisy s 10-ročnou splatnosťou zostúpili v Londýne na 0,98 %. Porovnateľný taliansky dlh bol na 0,94 %. Väčšina dlhu krajín eurozóny niesla záporný výnos.

Grécka ekonomika vykazuje známky návratu do normálneho stavu. Minuloročný hospodársky rast by mohol usadiť na úrovni okolo 2 %, čo môže pomôcť redukovať dlhový balík Grécka na približne 185 % HDP.

ECB ale v rámci svojho programu grécke dlhopisy naďalej nakupovať nemôže, aj keď jej prezidentka Lagardová vyjadrila presvedčenie, že sa tak v určitej chvíli stane. Chýba im k tomu totiž investičný rating od niektorej z hlavných ratingových spoločností.

Fitch Ratings v januári zdvihla grécky rating na stupeň BB s pozitívnym výhľadom, čo sú len dve úrovne pod investičným pásmom. S & P Global Ratings grécke ratingy reviduje 24. apríla. Grécko má u nej rating na BB-, čiže tri kroky od zdravého pásma, ale s pozitívnym výhľadom. Moody´s Investors Service má hodnotenie o jeden krok nižšie.

Grécke dlhové cenné papiere dosiahli míľnik už vlani. Trojročné papiere začali vlani v októbri niesť záporné výnosy, čo znamená, že investori kedysi skoro skrachovanej krajine platili za to, že jej požičajú svoje peniaze. Pre Grécko, ktoré počas dlhovej krízy prišlo o prístup na trhy s dlhom a bolo donútené reštrukturalizovať záväzky, to znamenalo veľkú zmenu.

Súvisiace články

Aktuálne správy