Ceny výrobcov v eurozóne klesli aj v decembri, tempo poklesu sa však zmiernilo

Ceny výrobcov v eurozóne pokračovali v závere minulého roka v medziročnom poklese, tempo poklesu sa však spomalilo. Uviedol to v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil predbežný odhad.
Podľa Eurostatu klesli ceny priemyselných výrobcov v menovom bloku v decembri v porovnaní s rovnakým obdobím predošlého roka o 0,7 %. Tempo poklesu tak bolo dvojnásobne nižšie než v novembri, keď pokles dosiahol 1,4 %.
K zmierneniu poklesu cien prispel najmä slabší pokles cien energií. Zatiaľ čo v novembri klesli o 6,1 %, v decembri pokles predstavoval 4 %.
Bez započítania cien energií sa ceny priemyselných výrobcov v eurozóne medziročne zvýšili o 0,5 %. V novembri rast cien producentov po úprave o ceny energií dosiahol 0,3 %.
V medzimesačnom porovnaní ceny výrobcov stagnovali, zatiaľ čo v novembri aj októbri zaznamenali rast o 0,1 %. Ako v prípade medziročného porovnania, tak v rámci medzimesačného porovnania sa potvrdil odhad analytikov.
V širšej Európskej únii sa ceny producentov v januári medziročne znížili o 0,4 % a medzimesačne stagnovali.
Najvýraznejší medziročný pokles cien výrobcov zaznamenali v decembri v rámci EÚ v Taliansku (-3,1 %), Estónsku a Portugalsku (v obidvoch prípadoch -2,6 %). Najvýraznejšie vzrástli ceny v Grécku (4,7 %), Bulharsku (4,5 %) a Rumunsku (4,4 %).
Medzimesačne sa ceny producentov najvýraznejšie zvýšili v Holandsku a Rumunsku (v obidvoch prípadoch o 0,5 %) a v Grécku (0,4 %). Naopak, najvýraznejší pokles evidovali v Estónsku (-1,3 %), Portugalsku (-1 %) a vo Fínsku (-0,7 %). Na Slovensku medzimesačne klesli o 0,1 % a v medziročnom porovnaní zaznamenali rast o 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy