Barometer zdravia globálnej ekonomiky: Koronavírus stlačil cenu medi tento rok o viac ako 12 %

, CNBC Foto: SITA/AP

Meď sa vo veľkej miere používa pri výrobe, od elektroniky po stavebníctvo, takže dopyt po kove je indikátorom zdravia ekonomiky. Ukončenie výroby v kľúčových čínskych výrobných regiónoch bude mať aj naďalej dopad na ceny medi, keďže Čína tvorí asi 50 % spotreby.

Cena medi od polovice januára klesli o viac ako 12 %, v pondelok padli na minimum, ktoré tu nebolo od septembra minulého roka. „Meď je zviazaná s výrobným sektorom. Výroba bola najslabšou stránkou globálnej ekonomiky,“ uviedol Jeffrey Kleintop, hlavný globálny investičný stratég Charles Schwab. „Je to ďalší šok pre globálnu ekonomiku a výrobu po obchodných šokoch z minulého roka. A je dosť na to, aby meď a ďalšie základné kovy používané vo výrobnom procese zostali v perióde slabosti.“

Ceny medi, s ktorými sa obchoduje v Šanghaji, tiež klesli v pondelok na trojročné minimum, keď sa čínske trhy po predĺžení lunárneho Nového roka znovu otvorili. Najobchodovanejšie futures medi na Shanghai Futures Exchange klesli  o denný limit 7 %. Ukončenie výroby v kľúčových čínskych výrobných regiónoch ešte viac zasiahne ceny medi, uviedla spoločnosť ANZ Research. „Kľúčové  priemyselné odvetvia Číny,  ako je stavebníctvo, automobilový sektor a tovar dlhodobej spotreby,  predstavujú dopyt po medi okolo 50 % celkovej spotreby,“ napísal Daniel Hynes, hlavný komoditný stratég ANZ Research. "Za predpokladu dvojtýždňovej odstávky výroby by dopyt po medi mohol klesnúť na úroveň podobnú počas vypuknutia SARSu v roku 2003," uviedol.

Minulý týždeň Čína začala rozširovať odstávky vo viac ako polovici svojich regiónov. V pondelok ráno prinajmenšom 24 provincií, obcí a ďalších regiónov v Číne oznámili odstávku do 10. februára. V minulom roku predstavovali tieto čínske regióny, podľa výpočtov CNBC, viac ako 80 % HDP a 90 % vývozu. Wu-chan, ktorý má vysokú koncentráciu špičkových technologických firiem, predstavuje asi 1,8 % čínskeho HDP a je siedmou najväčšou ekonomikou v Číne, uviedla spoločnosť Hynes. Dodala, že kľúčové priemyselné odvetvia zahŕňajú okrem technológií aj oceliarsky a automobilový priemysel.

Súvisiace články

Aktuálne správy