Prečo centrálna banka nezachráni čínsku ekonomiku pred koronavírusom

, CNBC Foto: SITA/AP

Čínske úrady oznámili sériu menových opatrení zameraných na upokojenie obáv trhu z epidémie koronavírusu. Čínska ľudová banka uviedla, že do finančného systému vloží likviditu vo výške 1,2 bilióna dolárov a zníži krátkodobé sadzby. Niektorí ekonómovia sa však domnievajú, že problém je príliš hlboký na to, aby ho vyriešilo jednoduché menové uvoľnenie.

Centrálne banky, ako je čínska PBOC, Federálny rezervný systém v USA a Európska centrálna banka,  od finančnej krízy v roku 2008 zachraňujú ekonomiky a finančné trhy. Bilióny v digitálnej tlači peňazí spolu s výhodnými úrokovými sadzbami boli hlavnými zbraňami na boj proti opakujúcim sa epizódam pomalého rastu.

Rada PBOC v pondelok oznámila masívny reverzný repo program – swapovanie cenných papierov vysokej kvality za hotovosť – spolu s príslušným znížením krátkodobých úrokových sadzieb. V prípade vírusu však tvorcovia politík čelia veľkej neznámej v čase, keď sa čínska ekonomika už vydala na dráhu spomaľovania. V takomto prípade je možné, že otvorenie kohútikov menovej politiky stačiť nebude.

"Pochybujeme, že samotné kroky oznámené v pondelok budú stačiť na to, aby sa čínska ekonomika vrátila späť," uviedol v poznámke klientom Hubert de Barochez z Capital Economics. "Posledné škrty nedokážu urobiť nič, čo by priamo vyvážilo brzdenie hospodárskej činnosti zo strany reakcií čínskych orgánov na epidémiu – najmä zákaz cestovania a zatvorenie firiem. A aj v najoptimistickejšom scenári, podľa ktorého by sa epidémia rýchlo dostala pod kontrolu a čoskoro by sa veci vrátili do normálu,  si myslíme, že PBOC bude musieť tento rok opäť znížiť sadzby," dodal.

Hlavný akciový index Číny v pondelok klesol takmer o 8 %. PBOC uviedla, že zníži o 10 bázických bodov svoje sedemdňové a 14-denné reverzné repo sadzby a prostredníctvom reverzných repoobchodov podporí situáciu s 1,2 biliónmi juanov. "Nasadený scenár v podobe injekcie zo strany centrálnej banky zafungoval veľmi dobre, pretože trh je presvedčený, že likvidita nás môže na dlhé obdobie oddeliť od fundamentov," hovorí ekonóm Mohamed El-Erian, poradca Allianzu. "Predpokladá sa však, že šok je dočasný, obmedziteľný a reverzibilný. To sú frázy, ktoré je veľmi ťažké spájať s koronavírusom. “ Centrálne banky by sa podľa ekonóma v boji proti súčasným problémom mohli dostať do bodu, keď sa stanú  „neúčinné, ak nie kontraproduktívne“.

Vďaka obavám z dlhších účinkov vírusu Citigroup tento rok znížila výhľad na čínsky HDP. Zároveň si však myslí, že nakoniec sa menová politika a fiškálna politika vo forme deficitu v Číne priblížia k sebe , aby obmedzili škody a „uzamkli špirálu upadania ekonomických aktivít“, napísal Xiangrong Yu, hlavný čínsky ekonóm Citi. "Očakávame, že negatívny ekonomický dopad koronavírusu bude skôr  krátkodobý, kým vírus dostanú pod kontrolu a vláda začne s opravou ekonomiky," uviedol Yu.

Súvisiace články

Aktuálne správy