USA chcú zaviesť clo na tovar z krajín menových manipulátorov

, Reuters;ČTK Foto: SITA/AP

Americké ministerstvo obchodu dokončilo nový predpis, vďaka ktorému bude môcť uvaliť clá na produkty z krajín, u ktorých určí, že podhodnocujú svoju menu voči doláru, napísala agentúra Reuters

Ministerstvo obchodu ale dodáva, že uvalí iba vyrovnávacie clá na dovoz určitých produktov, ktoré budú využívať výhodu a americká Komisia pre medzinárodný obchod u nich zistí, že poškodzujú americký priemysel. Predpis sa nebude uplatňovať v prípade, že USA uvalí clo na všetky dovozy z danej krajiny, pretože takýto dovoz nepoškodzuje priemysel.

Tento krok by mohol vniesť napätie do čínsko-amerických obchodných rokovaní, keď len nedávno dve najväčšie ekonomiky sveta podpísali prvú fázu obchodné dohody. Teoreticky nové pravidlo umožní ministerstvu obchodu uvaliť clo na Čínu, hoci ministerstvo financií nedávno zrušilo označenie Číny ako menového manipulátora. Ministerstvo obchodu uviedlo, že pri hodnotení sa bude riadiť odbornosťami ministerstva financií, môže však dospieť k odlišnému názoru, pretože vychádza z iného predpisu. Predpis má byť odpoveďou na dlhodobé výzvy politikov oboch strán, aby sa využili existujúce zákony k riešeniu nekalých manipulácií s kurzom mien, a sú súčasťou snahy vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa zasiahnuť proti obchodnej nerovnováhe.

Správa tiež prichádza krátko po tom, čo Peking obvinil Washington, že podnecuje paniku kvôli novému koronavírusu šíriacemu sa z Číny.

Kvôli kurzu meny Spojené štáty dlhodobo kritizujú aj Nemecko, clá by podľa nového predpisu mohli byť uvalené aj na tovar z Írska, Talianska, Japonska, Malajzie, Singapuru, Južnej Kórey, Vietnamu a Švajčiarska. Všetky tieto krajiny sú totiž na americkom zozname krajín, ktorým je potrebné venovať osobitnú pozornosť kvôli ich menovým praktikám, pretože majú vysoké prebytky obchodu.

Ministerstvo návrh predpisu predstavilo prvýkrát vlani v máji. Bývalý úradník amerického ministerstva financií a poradca londýnskeho inštitútu OMFIF Mark Sobel uviedol, že nové pravidlo nerieši mnoho nezrovnalostí, na ktoré bolo upozornené po zverejnení jeho návrhu, a zrejme nebude v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO). "Neexistuje presný spôsob merania podhodnotenia meny," povedal a upozornil, že ministerstvo obchodu nemá žiadnu zodpovednosť ani odborné znalosti v medzinárodných menových otázkach. "Je to jednostranná politika, ktorá znepriatelí krajiny po celom svete."

Súvisiace články

Aktuálne správy