Dôvera francúzskych podnikateľov z výrobného sektora v januári vzrástla

Dôvera francúzskych podnikateľov z výrobného sektora v ekonomiku v januári vzrástla. Podnikatelia s väčším optimizmom očakávajú vývoj aktivity vo svojom odvetví. Ukázal to najnovší prieskum štatistického úradu INSEE.
Z výsledkov prieskumu vyplýva, že index podnikateľského sentimentu vo výrobnom sektore vo Francúzsku v januári vzrástol na 100 bodov z 98 bodov v decembri. Tento výsledok však zaostal za odhadom ekonómov, ktorí očakávali, že sa index zvýši na 101 bodov.
Správa o zlepšení nálady v druhej najväčšej ekonomike eurozóny prichádza deň po tom, ako čísla z Nemecka, najväčšieho európskeho hospodárstva, odhalili nárast podnikateľského sentimentu. Podľa prieskumu inštitútu Ifo ekonomické očakávania v Nemecku pritom dosiahli najvyššiu úroveň od roku 2015.
Celkový index podnikateľskej dôvery z oboch kľúčových sektorov – služieb aj výroby – vo Francúzsku sa v januári znížil o 1 bod na 104 bodov. Dôvodom bolo zníženie sentimentu v maloobchode.
Investori sa teraz zrejme sústredia na údaje o vývoji spotrebiteľskej dôvery vo Francúzsku a Nemecku. Výsledky prieskumu inštitútu GfK v Nemecku a spotrebiteľskej dôvery vo Francúzsku budú zverejnené 29. januára.

Súvisiace články

Aktuálne správy