Inflácia v Poľsku dosiahla v decembri 7-ročné maximum, potvrdili konečné údaje

Spotrebiteľské ceny v Poľsku zaznamenali v poslednom mesiaci minulého roka prudké zrýchlenie rastu. Uviedol to v stredu poľský štatistický úrad, ktorý zverejnil konečné údaje. Tie potvrdili predbežné údaje z minulého týždňa.
Spotrebiteľské ceny sa v Poľsku v decembri zvýšili medziročne o 3,4 % po 2,6-percentnom raste v novembri. Decembrová miera inflácie tak dosiahla vyše 7-ročné maximum, keď naposledy zaznamenala rovnakú úroveň v októbri 2012.
Najviac sa zvýšili ceny potravín a nealkoholických nápojov – rast dosiahol 6,9 %. Výrazne však vzrástli aj ceny v reštauráciách a hoteloch, ako aj náklady na vzdelanie. V prvom prípade sa ceny zvýšili o 5,4 % a v druhom o 4,6 %.
K výraznému zrýchleniu inflácie došlo aj v medzimesačnom porovnaní. Spotrebiteľské ceny v Poľsku vzrástli v decembri oproti novembru o 0,8 % po 0,1-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Aj v tomto prípade tak štatistický úrad potvrdil rýchly odhad.
Za celý rok 2019 dosiahla inflácia v Poľsku 2,3 %, keď ju do veľkej miery ovplyvnili ceny potravín. Opäť sa tak potvrdil predbežný odhad.

Súvisiace články

Aktuálne správy