Rast inflácie vo Francúzsku sa v decembri zrýchlil

Rast spotrebiteľských cien vo Francúzsku sa v decembri zrýchlil viac, ako naznačil predbežný odhad a dosiahol najvyššie tempo za jeden rok. Ukázali to konečné údaje, ktoré v stredu zverejnil štatistický úrad INSEE.
Podľa týchto údajov sa index spotrebiteľských cien v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v decembri zvýšil medziročne o 1,5 % po náraste o 1 % v novembri. Predbežný odhad pritom naznačil, že decembrová miera inflácie dosiahne 1,4 %. Spresnené tempo jej rastu tak bolo najväčšie od decembra 2018, keď dosiahlo 1,6 %.
Motorom inflácie bolo výrazné oživenie cien energií, uviedol štatistický úrad. Po dvoch mesiacoch poklesu totiž stúpli ceny energií vlani v decembri o 2,6 %. Ceny potravín pritom vzrástli rovnako ako v novembri, a to o 2,1 %.
V medzimesačnom porovnaní sa index spotrebiteľských cien v decembri zvýšil o 0,4 % po miernom náraste o 0,1 % v novembri. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom, ktorý INSEE uverejnil 3. januára.
Harmonizovaná miera inflácie, ktorá sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Francúzska v decembri medziročne vzrástla o 1,6 % (o 1,2 % v novembri) a medzimesačne o 0,5 % (o 0,1 % mesiac predtým). Aj tieto údaje sú v súlade s predbežným odhadom.
Aj jadrová inflácia sa v decembri mierne zrýchlila na 1,1 % z 1 % v novembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy