Nitrianski colníci odhalili prípady predaja liehu z pestovateľských páleníc

Nitrianski príslušníci finančnej správy v poslednom období zaznamenali viaceré prípady, keď bol lieh vyrobený v pestovateľskej pálenici ponúkaný na predaj. V predvianočnom období zaznamenali osem takýchto prípadov.
Hovorca Colnej správy Nitra Stanislav Pacher upozornil na to, že lieh vyrobený v pestovateľskej pálenici ovocia je podľa zákona určený výhradne na osobnú spotrebu pestovateľa a nesmie byť predmetom ďalšieho predaja ani iného uvádzania na trh. „Pri zistení porušenia zákona je najnižšia pokuta 332 eur,“ pripomenul.
Pestovateľovi ovocia a jeho domácnosti platná legislatíva umožňuje za jedno výrobné obdobie od 1. júla do 30. júna nasledujúceho roka vypáliť v liehovare na pestovateľské pálenie ovocia 43 litrov 100-percentného alkoholu s použitím polovičnej sadzby spotrebnej dane z liehu, čo je 5,40 eura na liter. „Jednou z podmienok možnosti uplatnenia tohto finančného zvýhodnenia pre drobných pestovateľov je práve to, že takýto lieh je určený iba na ich domáce potreby a nesmie sa ďalej predávať,“ vysvetlil Pacher.
Colný úrad Nitra v súčasnosti eviduje 39 pestovateľských páleníc, v ktorých bolo počas posledného výrobného obdobia vyrobených viac ako 464.069 litrov 100-percentného alkoholu. „Apelujeme na pestovateľov ovocia, ktorí využívajú služby pestovateľských páleníc, na dodržiavanie ustanovenia zákona. V prípade zistenia porušenia môže totiž colný úrad porušiteľovi uložiť pokutu vo výške dane vypočítanej ako súčin základnej sadzby dane a množstva liehu ponúkaného na predaj, najmenej však 332 eur,“ pripomenul Pacher.

Súvisiace články

Aktuálne správy