Švédska centrálna banka po 5 rokoch ukončila politiku negatívnych sadzieb

Švédska centrálna banka po piatich rokoch ukončila politiku negatívnych úrokových sadzieb. Výkonná rada Riksbank zvýšila svoju základnú repo sadzbu z -0,25 % na 0 %.

Švédska centrálna banka po piatich rokoch ukončila politiku negatívnych úrokových sadzieb.
Výkonná rada Riksbank zvýšila svoju základnú repo sadzbu z -0,25 % na 0 %. Rozhodnutie bolo v súlade s očakávaniami analytikov. Švédska koruna zareagoval na zvýšenie sadzby len miernym posilnením, keďže banka trh na tento krok už dlhšie pripravovala.
Sadzba bola v negatívnom pásme od roku 2015, keď ju znížila na 0,10 %. Riksbank sa vtedy snažila zastaviť posilňovanie domácej meny a podporiť ekonomiku.
Riksbank sa po 5 rokoch rozhodla ukončiť politiku negatívnych úrokových sadzieb aj napriek spomaleniu ekonomiky a globálnej neistote. Obáva sa totiž negatívnych dôsledkov negatívnych sadzieb, ako sú zdražovanie aktív, zvyšovanie dlhu a nárast rizík ohrozujúcich finančnú stabilitu.
Negatívne úrokové sadzby sú stále v eurozóne, Japonsku, Dánsku, Švajčiarsku a Maďarsku.
Podľa Riksbank by tempo rastu spotrebiteľských cien malo naďalej zostať v blízkosti jej inflačného cieľa. Banka očakáva, že základné sadzby sa v najbližších dvoch rokoch nezmenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy