Firma Saudi Aramco predbehla Apple, stala sa najdrahšou na svete

Trhová hodnota saudskoarabského ropného gigantu po primárnej emisií akcií prekročila hranicu 2 bil. USD.

Hodnota akcií saudskoarabskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Saudi Aramco pokračuje v raste aj počas druhého obchodovacieho dňa po primárnej emisii a hodnota firmy vo štvrtok prekročila hranicu 2 bil. USD. Spoločnosť Aramco už v stredu predbehla Apple a stala sa najdrahšou firmou vo svete. Americká technologická firma Apple s trhovou hodnotou 1,19 bil. USD klesla na druhú priečku.

Akcie Aramca vo štvrtok pred poludním dosiahli hodnotu 10,29 USD za kus. Firma v primárnej emisii akcií predala 1,5-percentný podiel väčšinou saudskoarabským investorom a miestnym saudskoarabským fondom a tiež fondom so sídlom v regióne Perzského zálivu.

Zahraniční investori sa však domnievajú, že cena akcií Aramca je príliš vysoko vzhľadom na relatívne nízke ceny ropy, obavy z klimatických zmien a geopolitické riziká. Hlavné centrum spoločnosti Aramco na spracovanie ropy sa totiž v septembri stalo terčom útoku pomocou dronov. Saudská Arábia a USA z útoku obvinili Irán, ktorý je rivalom Rijádu, ale Teherán účasť na tomto čine popiera.
(1 EUR = 1,1075 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy