Medzikvartálny rast hospodárstva EÚ sa v treťom štvrťroku zrýchlil

V treťom kvartáli ekonomika EÚ posilnila o 0,3 % po raste o 0,2 % v druhom štvrťroku, hospodárstvo SR podľa neupravených údajov medzikvartálne stúplo o 0,4 %.

Medzikvartálny rast ekonomiky Európskej únie (EÚ) sa v treťom štvrťroku zrýchlil na 0,3 percenta z úrovne 0,2 percenta v druhom kvartáli. Hospodárstvo eurozóny počas júla až septembra medzikvartálne posilnilo o 0,2 percenta, čiže rovnakým tempom ako v druhom štvrťroku. Medziročne ekonomika eurozóny v treťom štvrťroku vzrástla o 1,2 percenta a hospodárstvo celej EÚ o 1,4 percenta. Medziročné tempo rastu hrubého domáceho produktu v oboch zónach sa tak oproti druhému kvartálu nezmenilo. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad EÚ Eurostat.

Medzikvartálny rast slovenskej ekonomiky sa podľa kalendárne neupravených údajov Eurostatu v treťom štvrťroku tiež zrýchlil, a to na 0,4 percenta z úrovne 0,3 percenta v druhom kvartáli. Medziročne tempo rastu slovenskej ekonomiky sa však počas júla až septembra spomalilo na 1,8 percenta z úrovne 2,4 percenta v druhom štvrťroku.

V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, medzikvartálne v treťom štvrťroku najviac posilnilo Poľsko (1,3 %), Maďarsko (1,1 %), Estónsko (1 %) a Bulharsko, Chorvátsko a Slovinsko (zhodne 0,8 %). Najslabší medzikvartálny rast bol v Nemecku, Taliansku a Rakúsku (zhodne 0,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy