Bez rušenia ciel sa dohoda o obchode medzi USA a Čínou podľa Pekingu nedosiahne

Podmienku zrušenia ciel zdôraznilo niekoľko článkov v denníku Komunistickej strany Číny Global Times.

Čína očakáva, že USA v rámci dohody o obchode zrušia časť ciel na čínske tovary. Denník Komunistickej strany Číny Global Times v pondelok zverejnil niekoľko článkov zdôrazňujúcich, že dohoda sa nedosiahne bez prísľubu postupného zrušenia ciel, ktoré Washington uvalil. Tieto vyjadrenia prichádzajú v rámci vyjednávaní o predbežnej prvej fáze dohody, ktorej cieľom má byť vyriešenie 18 mesiacov trvajúcej obchodnej vojny medzi dvomi najväčšími ekonomikami sveta.

"Zrušenie ciel je nevyhnutnosťou. Čínsko-americkú obchodnú vojnu USA vyvolali clami, takže najprv sa musia zrušiť clá," uviedol pre denník bývalý čínsky minister obchodu Wei Jianguo. Čínski predstavitelia sa už skôr vyjadrili, že americká strana súhlasila s postupným rušením ciel, keďže sa dosahuje pokrok o ukončení sporu v oblasti obchodu a sporu pre čínsku technologickú politiku. Americká strana to však nepotvrdila.

Už 15. decembra majú nadobudnúť platnosť nové americké clá na mnohé čínske tovary, vrátane laptopov a smartfónov. Odvrátiť by to mohla predbežná dohoda o obchode. Avšak prísľub neuplatňovania nových ciel podľa čínskeho denníka Global Times na uzavretie dohody nebude stačiť.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy