USA predĺžili licencie na obchodovanie s Huawei o ďalších 90 dní

USA v pondelok (18.11.) večer predĺžili o ďalších 90 dní licencie na obchodovanie s čínskym telekomunikačným gigantom Huawei. Tento krok umožní americkým poskytovateľom mobilných služieb vo vidieckych oblastiach pokračovať v činnosti.
USA koncom apríla, s odvolaním sa na národnú bezpečnosť, zaradili Huawei na tzv. čiernu listinu zahraničných firiem, s ktorými nemôžu americké spoločnosti obchodovať bez špeciálnej licencie.
Prezident Donald Trump v máji zakázal používať zariadenia Huawei v amerických komunikačných sieťach po tom, čo Washington zistil, že spoločnosť porušila americké sankcie proti Iránu a pokúsila sa zablokovať následné vyšetrovanie.
Ale americké firmy upozornili, že potrebujú čas na to, aby sa prispôsobili tejto zmene. Neskôr tak úrady povolili mobilným operátorom, ktorí poskytujú služby zákazníkom v najodľahlejších oblastiach Spojených štátov, aby ďalej využívali zaradenia od Huawei. Toto povolenie predĺžili prvýkrát v auguste a opäť tento týždeň, aby klienti na vidieku nezostali bez mobilných služieb.
Huawei v pondelok uviedol, že rozhodnutie nezmení jeho názor, že Washington s ním zaobchádza nespravodlivo a vyzval Trumpovu administratívu, aby spoločnosť odstránil z čiernej listiny.
Americkí predstavitelia zase tvrdia, že Huawei je vďaka väzbám na vládu v Pekingu nástrojom elektronickej špionáže a jeho zaradenia sú tak hrozbou pre americkú národnú bezpečnosť.
Čínska firma argumentuje, že rozhodnutie Washingtonu zaradiť ju na čiernu listinu „spôsobilo viac škody samotným USA ako Huawei“.

Súvisiace články

Aktuálne správy