Rast japonskej ekonomiky sa v treťom kvartáli spomalil

Medzikvartálne hospodárstvo krajiny počas júla až septembra posilnilo o 0,1 % po raste o 0,4 % v druhom štvrťroku.

Hospodárstvo Japonska počas júla až septembra medziročne mierne posilnilo, a to o 0,2 percenta. Išlo už o štvrtý kvartál rastu tretej najväčšej svetovej ekonomiky, ale bol slabší, ako analytici očakávali. Brzdou rastu bol export a zásoby sa tiež znížili, ale dopyt podporili vládne výdavky. Na vývoz negatívne pôsobilo obchodné napätie medzi Čínou a USA a tiež medzi Japonskom a Južnou Kóreou.

Medzikvartálne sa japonská ekonomika v treťom štvrťroku zväčšila o 0,1 percenta, čiže tempo jej rastu sa spomalilo po tom, ako počas apríla až júna oproti predošlému štvrťroku vzrástla o 0,4 percenta. Predpokladá sa, že v záverečnom kvartáli tohto roka bude hospodárstvo Japonska spomaľovať zvýšenie dane z predaja na 10 percent z úrovne 8 percent, ktoré nadobudlo platnosť 1. októbra.

Predošlé zvýšenia daní v Japonsku viedli k recesiám, ale ekonómovia predpokladajú, že tentoraz výdavky pravdepodobne neklesnú až tak výrazne, uviedol Stefan Angrick zo spoločnosti Oxford Economics. Dodal však, že „varujeme pred príliš optimistickými očakávaniami v súvislosti s výdavkami domácností, keďže rast miezd zostáva slabý“.

Súvisiace články

Aktuálne správy