Francúzsky priemysel v septembri ožil a jeho produkcia vzrástla

Francúzsky priemysel v septembri ožil a jeho produkcia medzimesačne vzrástla. Prispelo k tomu najmä zotavenie výrobného sektora. Za celý 3. kvartál však výkon priemyslu v druhej najväčšej ekonomike eurozóny klesol. Informoval o tom v piatok štatistický úrad INSEE.
Podľa najnovších štatistík sa celková produkcia francúzskeho priemyslu v septembri 2019 zvýšila o 0,3 % oproti augustu, keď medzimesačne klesla o 0,9 %, pričom produkcia vo výrobnom sektore stúpla o 0,6 % (po znížení o 0,8 % v auguste).
Za celý 3. štvrťrok 2019 však klesla produkcia v priemysle ako celku o 1,2 % a vo výrobnom sektore o 1 %.
Dôvodom bolo výrazné zníženie výroby koksu a rafinérskych produktov v 3. kvartáli o 4,7 %, a tiež strojov a zariadení o 2,6 % aj produkcie banského priemyslu o 2 %. Klesla aj nestála produkcia potravín a nápojov (o 1,4 %) a výroba dopravných prostriedkov (o 0,6 %).
Septembrový nárast produkcie vo výrobnom sektore vo Francúzsku však zmiernil obavy, že sa problémy priemyslu vo veľkých ekonomikách eurozóny rozšíria do ďalších krajín.
Na ilustráciu, výkon nemeckého výrobného sektora sa v septembri znížil medziročne o viac ako 5 %.
Francúzskej ekonomike sa v poslednom čase darí lepšie ako jeho susedom Nemecku a Taliansku, a to vďaka väčšiemu domácemu sektoru, väčšej špecializácii na spotrebný tovar, ktorý menej zasiahol pokles obchodu. A tiež vďaka voľnej fiškálnej politike a vplyvom nedávnych reforiem na trhu práce a v podnikaní.

Súvisiace články

Aktuálne správy