Maloobchodné tržby v Česku zrýchlili v septembri tempo rastu na vyše 7 %

Tržby českých obchodníkov vzrástli v septembri o vyše 7 % a výrazne tak zrýchlili tempo rastu oproti vývoju v auguste. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje Českého štatistického úradu (ČSÚ).
Podľa ČSÚ, údaje ktorého zverejnil server novinky.cz, vzrástli maloobchodné tržby v Česku v septembri medziročne o 7,3 %. V auguste rast dosiahol 3,7 %. Najviac rástli tržby internetových obchodov a zásielkových služieb.
„Tradične najrýchlejšie rástli tržby internetových obchodov, darilo sa však aj ostatným typom predajní,“ uviedla riaditeľka odboru štatistiky služieb ČSÚ Marie Boušková.
Tržby z predaja nepotravinových produktov vzrástli o 12,3 %, z predaja potravín o 2,1 % a pohonných látok o 0,6 %. Tržby internetových obchodov a zásielkových služieb sa zvýšili o 25,9 %.
Výrazne sa zvýšili aj tržby za predaj a opravy motorových vozidiel. Tie vzrástli o 10,5 %. Podľa Bouškovej ich rast podporil vyšší počet pracovných dní, ale aj nižšia porovnávacia základňa z minulého roka. To potvrdil aj hlavný ekonóm ING Bank Jakub Seidler. Po očistení o počet pracovných dní sa však tržby zvýšili iba o 5,1 %, teda v súlade s doterajším priemerným rastom, dodal Seidler.

Súvisiace články

Aktuálne správy