Maloobchodné tržby sa v septembri ďalej znižovali

Maloobchodné tržby sa v septembri znížili v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 0,4 %.

Oživenie do slovenského maloobchodu neprinieslo ani ukončenie dovolenkovej sezóny. Práve naopak, maloobchodné tržby sa podľa údajov Štatistického úradu SR v septembri ďalej znižovali, v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 0,4 %. „V medziročnom porovnaní sa síce pokles tržieb oproti augustu mierne spomalil z 2,9 % na 2,7 %, naše očakávania však počítali s výraznejším spomalením medziročného poklesu tržieb,“ povedal analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Kým v auguste totiž medziročnú zmenu tržieb negatívne ovplyvňoval podľa Koršňáka aj efekt nižšieho počtu pracovných dní, september mal v porovnaní s minulým rokom jeden pracovný deň naviac. „To aspoň teoreticky malo tržby v maloobchode podporiť,“ skonštatoval Koršňák. Stále teda podľa neho platí, že tržby slovenských obchodníkov úplne nekorešpondujú s pretrvávajúcim rastom príjmov domácnosti. Trh práce síce začína vykazovať známky spomaľovania, avšak naďalej ostáva relatívne silný. Spotrebiteľská dôvera taktiež nehlási podľa analytika zásadnejšie zhoršenie, ktoré by vysvetľovalo prepad tržieb.

Trh práce i spotrebiteľská dôvera ostávajú podľa Koršňáka relatívne silné, avšak už posledné mesiace naznačili, že domácnosti začínajú byť vo svojich spotrebných výdavkoch čoraz opatrnejšie. Cyklické spomalenie európskych ekonomík sa tak pozvoľna začína prelievať aj do domácej spotreby. Podobný trend analytik očakáva aj v nasledujúcich mesiacoch. „Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, žeby slovenské domácnosti našli odvahu opäť zvyšovať svoju spotrebu. Očakávame teda, že aj najbližšie mesiace budeme pozorovať skôr ďalší pokles, v lepšom prípade stagnáciu tržieb ako ich dynamický nárast. Na prelome rokov pritom nie je možné vylúčiť už ani dlhodobejší a výraznejší medziročný pokles tržieb pri oslabení predvianočnej nákupnej sezóny,“ dodal Koršňák.

Súvisiace články

Aktuálne správy