Zisky čínskych priemyselných firiem v septembri klesli, druhý mesiac po sebe

Zisky čínskych priemyselných firiem sa v septembri opäť znížili, už druhý mesiac po sebe. Dôvodom bol pokles cien hotových produktov, čo podčiarkuje, akú daň si od firiem vyberá spomaľovanie ekonomiky a vlečúci sa obchodný spor s USA.
Podľa údajov, ktoré v nedeľu zverejnil čínsky národný štatistický úrad (NBS), zisky v priemysle klesli v septembri medziročne o 5,3 % na 575,6 miliardy jüanov (73,30 miliardy eur) po augustovom znížení o 2 %.
Rozsiahly priemyselný sektor Číny je pod tlakom v dôsledku obchodného sporu so Spojenými štátmi a ciel. Jeho zisky viditeľne zoslabli od druhej polovice minulého roka, hoci tento sektor zaznamenal prechodné oživenie, keď Peking zosilnil opatrenia na podporu ekonomiky.
Pokles ziskov kontrastuje s miernym zlepšením produkcie a nálady v priemysle v septembri vďaka domácemu dopytu.
Výstupné ceny hotových produktov, ktoré sa považujú za kľúčový barometer ziskovosti spoločností, sa však znížili najstrmšie za viac ako tri roky, keďže rast čínskeho hospodárstva sa v 3. štvrťroku spomalil a bol najslabší za takmer 30 rokov.
Za deväť mesiacov do konca septembra sa zisk priemyselných podnikov znížil o 2,1 % na 4,59 bilióna CNY, čo bol strmší pokles ako o 1,7 % za prvých osem mesiacov roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy