Nálada nemeckých podnikateľov sa stabilizuje

Nálada nemeckých podnikateľov sa stabilizuje. Zdá sa, že najväčšia európska ekonomika v poslednom kvartáli mierne vzrastie.
Index podnikateľskej dôvery inštitútu Ifo zostal v októbri na úrovni 94,6 bodu, na ktorej sa nachádzal aj v septembri. Ekonómovia počítali s miernym poklesom na 94,5 bodu.
„Nemecká ekonomika sa stabilizuje,“ uviedol šéf Ifo Clemens Fuest.
Index hodnotenia aktuálnej situácie v októbri klesol na 97,8 bodu z 98,6 bodu v septembri. Naopak, index očakávaní sa zvýšil na 91,5 bodu z 90,9 bodu.
Nemecká ekonomika klesla v 2. kvartáli a mnohí experti predpokladajú, že hrubý domáci produkt (HDP) sa znížil aj v 3. štvrťroku, čo by znamenalo recesiu, ktorá je tradične definovaná ako dve medzikvartálne kontrakcie HDP po sebe. Negatívny vplyv na exportne orientovanú nemeckú ekonomiku majú obchodné spory a chaos okolo brexitu.
Najväčšia európska ekonomika by sa však mala oživiť v poslednom štvrťroku. „Vo 4. kvartáli očakávame miernu expanziu,“ povedal pre Reuters ekonóm Ifo Klaus Wohlrabe. Dodal, že neistota spojená s brexitom zostáva vysoká, ale pokles v priemysle sa zatiaľ zastavil.

Súvisiace články

Aktuálne správy