Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň klesol

Počet Američanov, ktorí minulý týždeň požiadali o podporu v nezamestnanosti, prekvapujúco klesol a priblížil sa k 50-ročnému minimu. To poukazuje na odolnosť trhu práce v USA, ktorý zostáva silný a pozoruhodne dobre sa drží napriek spomaľujúcej sa ekonomike.
Podľa amerického ministerstva práce sa počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v týždni do 19. októbra po úprave o sezónne vplyvy znížil o 6000 na 212.000 z revidovaných 218.000.
Ekonómovia, ktorých oslovila spoločnosť MarketWatch pritom odhadovali, že stúpne na 215.000 z pôvodných 241.000 pred revíziou.
K poklesu nových žiadostí došlo aj napriek prebiehajúcemu štrajku približne 48.000 zamestnancov automobilky General Motors. Štrajkujúci pracovníci však nemajú nárok na dávky v nezamestnanosti. Zastavenie výroby pritom zasiahlo aj zamestnancov, ktorí neštrajkujú, a tiež dodávateľov.
Odborový zväz United Auto Workers dosiahol minulý týždeň predbežnú dohodu s vedením automobilky o nových štvorročných pracovných kontraktoch, ale neodvolal štrajk, kým členovia nedokončia hlasovanie o tomto návrhu v piatok 25. októbra.
Štatistiky ďalej ukázali že štvortýždňový priemer počtu nových žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom vývoja na trhu práce, pretože nepodlieha takým výkyvom ako týždenné údaje, minulý týždeň po revízii klesol o 750 na 215.000.
A počet Američanov, ktorí aj po prvom týždni poberali podporu v nezamestnanosti, sa za sedem dní do 12. októbra znížil o 1000 na 1,682 milióna.

Súvisiace články

Aktuálne správy