Bundesbank nevylučuje, že nemecká ekonomika skĺzla v 3. kvartáli do recesie

Je možné, že nemecká ekonomika zaznamenala v 3. kvartáli recesiu, uviedla v pondelok nemecká centrálna banka Bundesbank. Bola by to prvá recesia v Nemecku za posledných šesť rokov.
Po tom ako v 1. štvrťroku zaznamenala nemecká ekonomika rast o 0,4 %, v 2. kvartáli evidovala mierny pokles na úrovni 0,1 %. Bundesbank vo svojej najnovšej mesačnej správe uviedla, že od 2. štvrťroka sa situácia príliš nezlepšila a predpokladá, že pokles zaznamenala ekonomika aj za 3. štvrťrok.
Ak sa predpoklad nemeckej centrálnej banky naplní, bude to znamenať technickú recesiu. Tá je charakterizovaná ako pokles hospodárstva dva kvartály po sebe. Bundesbank však zároveň dodáva, že rozsiahla hlboká recesia v súčasnosti vo výhľade nie je.
Domáci dopyt sa podľa banky zatiaľ drží na vysokej úrovni. Problémom sú priemyselné odvetvia orientované na vývoz, ktoré doplácajú najmä na obchodné spory a neistotu spojenú s brexitom. Oficiálne údaje o vývoji ekonomiky za 3. štvrťrok zverejní nemecký štatistický úrad 14. novembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy