Maloobchodné tržby v Británii sa v septembri oproti augustu nezmenili

Maloobchodné tržby v Británii sa v septembri v porovnaní s augustom nezmenili. A za tri mesiace do konca septembra vzrástli oproti predchádzajúcim trom mesiacom len mierne, o 0,6 %. Oznámil to vo štvrtok štatistický úrad ONS.
Briti čoraz opatrnejšie míňajú svoje peniaze na nákupy, napriek tomu, že ich mzdy solídne stúpajú. Dôvodom sú obavy o „zdravie“ ekonomiky v súvislosti s brexitom.
Na ilustráciu, v auguste maloobchodný predaj v krajine medzimesačne klesol o 0,3 %. Ekonómovia preto aj v septembri očakávali jeho pokles, a to o 0,2 %.
Maloobchodné tržby bez palív sa v septembri zvýšili medzimesačne o 0,2 % po poklese o 0,3 % v auguste, zatiaľ čo ekonómovia počítali s ich znížením o 0,1 %.
Štatistiky ďalej ukázali, že tržby z predaja potravín v sledovanom mesiaci vzrástli o 0,6 %.
V medziročnom porovnaní sa rast maloobchodných tržieb v Británii v septembri podľa očakávania zrýchlil na 3,1 % z 2,6 % v auguste. Tržby bez paliva pritom stúpli o 3 % (o 2,2 % v auguste).
Za celý 3. kvartál sa rast tržieb spomalil na 3,1 % z 3,6 % v predchádzajúcich troch mesiacoch, čo bolo najslabšie tempo od posledného štvrťroka 2018.
Predaj potravín v septembri ožil, ale tržby obchodných domov ďalej klesajú, upozornila Rhian Murphyová z ONS.
Spotrebiteľské výdavky boli hnacím motorom britského hospodárstva od referenda v júni 2016 o odchode z Európskej únie (EÚ). Pribúdajú však signály, že sa začínajú zmierňovať.
Predaj v kategórii „nešpecializovaných obchodov“, ktorý zahŕňa aj obchodné domy, klesol v 3. kvartáli medziročne o 2 %. To bol najstrmší pokles od prvých troch mesiacov roku 2009, keď Británia zápasila s recesiou.

Súvisiace články

Aktuálne správy