Závislosť na lacných peniazoch je problém, nie riešenie

, CNBC Foto: getty images;YT/MasterCardNews

Analytici varujú, že nulové alebo záporné úrokové sadzby z dlhodobého hľadiska pre hospodárstvo spôsobia obrovské škody. Dodávajú, že závislosť na lacných peniazoch sa stala problémom, keďže centrálne banky na celom svete smerujú k čoraz nižším sadzbám.

Trend nulových úrokových sadzieb je „zvrátený“ a môže „otráviť“ podnikateľské prostredie, uviedol Yuwa Hedrick-Wong z LKY School of Public Policy.

Nízke úrokové sadzby poškodzujú zisky veriteľov, pretože znižujú maržu bankám. V prostredí negatívnych úrokových sadzieb znamená zníženie úrokových sadzieb hlbšie do záporného pásma v podstate to, že veritelia platia viac centrálnej banke, kam na noc odovzdávajú prebytočné prostriedky. „Som pevne presvedčený, že nulové úrokové sadzby alebo záporné, spôsobujú v dlhodobom horizonte pre hospodárstvo obrovské škody. V prvom rade nulové sadzby otrávia podnikové obchodné prostredie.“

Európske banky roky bojujú v prostredí s trvalo nízkymi úrokovými mierami. Najskôr ich v roku 2012 znížili na nulu a potom v roku 2014 klesli na zápornú hodnotu. Európska centrálna banka v septembri posunula svoju úrokovú sadzbu ďalej pod nulovú hodnotu a ďalšie krajiny ako Dánsko, Švédsko a Japonsko si zvolili rovnaký postup. Americký prezident Donald Trump dôsledne žiada nízke úrokové sadzby, v septembri navrhol, aby Fed znížil úrokové sadzby na nulu alebo dokonca stanovil záporné úrokové sadzby. Chváli Nemecko za záporné sadzby štátnych dlhopisov.

„Musíme tento proces zvrátiť. Normalizácia úrokových sadzieb musí byť najvyššou prioritou pri riadení ekonomiky do budúcnosti, “uviedol Hedrick-Wong na panelovej diskusii počas konferencie Forbes Global CEO Conference. "Závislosť na lacných peniazoch … to je problém, nie riešenie."

Menová politika nakoniec „môže byť ešte menej efektívna“ pri podpore rastu, keď ju bude do značnej miery ako nástroj používať väčšina veľkých ekonomík, myslí si profesor z Cornell University Eswar Prasad. Namiesto toho by vlády mali vyváženejšie zapojiť fiškálne stimuly. „Neustále spoliehanie sa na veľmi nízke alebo záporné úrokové sadzby spôsobuje, že finančné systémy je stále zraniteľnejší a majú iba malý pozitívny vplyv na rast,“ napísal Prasad v komentári.

Súvisiace články

Aktuálne správy