Moody’s: Riziká globálnej recesie v nasledujúcich 12 – 18 mesiacoch sú úžasne veľké

, CNBC Foto: YT/CNBC;Bloomberg Markets and Finance

Je tu až privysoká šanca, že v nasledujúcich 12 - 18 mesiacoch by mohla recesia zasiahnuť globálnu ekonomiku, pričom tvorcovia politík nemusia byť schopní zvrátiť tento smer. Uviedol to hlavný ekonóm Moody's Analytics.

„Myslím si, že riziká sú strašne veľké, že ak sa niečo nebude držať daného scenára, potom tu máme recesiu,“ povedal Mark Zandi, hlavný ekonóm Moody's Analytics. "Dalo by sa povedať, že aj keď v nasledujúcich 12 – 18 mesiacoch recesia nebude, myslím si, že je celkom jasné, že budeme mať oveľa slabšiu ekonomiku."

Aby sme sa dokázali vyhnúť spomaleniu ekonomiky, podľa ekonóma si to vyžaduje, aby sa mnoho faktorov „držalo scenára“. Napríklad aby prezident Donald Trump ďalej nevyhrocoval colnú vojnu s Čínou, aby Briti našli riešenie pre Brexit a centrálne banky pokračovali vo svojom menovom stimule, vysvetlil Zandi pre CNBC. Na otázku, aké sú šance, že globálna ekonomika spadne do recesie odpovedal: "myslím si, že vysoké, nepríjemne vysoké."

Iní ekonómovia zatiaľ o recesii nehovoria, avšak zdieľajú Zandiho názor, že rast bude naďalej oslabovať. Eswar Prasad, profesor na Cornell University, uviedol, že spotrebiteľské výdavky pomohli podporiť rast v niekoľkých ekonomikách, hoci tempo rastu v iných odvetviach klesá. Ale to nie je udržateľné, dodal. „Na spotrebiteľské výdavky sa nedá spoliehať, že budú pokračovať v raste. Kľúčom je teda prísť s radom politík, ktoré podnietia oživenie podnikania a dôveru spotrebiteľov a nakoniec podporia investície,“ povedal Prasad.

Zandi súhlasí, že vlády by mali zvýšiť výdavky na podporu ekonomiky, ale uviedol, že mnoho veľkých ekonomík touto cestou nejde. Vysvetlil, že v USA nie je pravdepodobné, že by Kongres schválil akékoľvek plány na zníženie daní. V Európe môže mať Nemecko k dispozícii fiškálny priestor na investície, ale vláda by mohla mať problémy s legislatívou.

„Centrálne banky nemajú dostatok priestoru, potrebujeme kroky od tvorcov fiškálnej politiky, ale nemyslím si, že je v tejto chvíli jasné, či na to bude politická vôľa,“ uviedol. V tomto duchu sa vyjadril aj Medzinárodný menový fond. „Menová politika nemôže byť jediným nasadeným riešením, mala by byť spojená s fiškálnou podporou tam, kde je k dispozícii fiškálny priestor a kde politika už nie je príliš expanzívna,“ uviedol MMF vo svojej správe Svetového hospodárskeho výhľadu v ktorej predpovedá, že globálna ekonomika porastie v tomto roku o 3 % a o 3,4 % v roku 2020. To je menej ako 3,2 % a 3,5 %, ktoré fond predpokladal v júli.

Fond obviňuje z „tlmeného rastu“ čiastočne rastúce obchodné bariéry a zvýšenie geopolitického napätia. Vyzval na „vyvážený“ spôsob, ako tieto riziká zmierniť.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy