Ceny ropy v piatok vzrástli o vyše 2 %

Ceny ropy v piatok (11. 10.) prudko vzrástli. Podporili ich správy, ktoré vzbudili nádeje na uvoľnenie v obchodnej vojne medzi USA a Čínou. Ďalším faktorom boli obavy z prerušenia dodávok po výbuchu iránskeho tankera v Červenom mori, ktorý zasiahli rakety vypálené zo saudskoarabského prístavu Džidda.
Novembrový kontrakt na americkú ropu WTI si v piatok polepšil o 1,15 USD alebo 2,15 % a uzavrel na 54,70 USD (49,53 eura) za barel (159 litrov). To bolo najvyššia zatváracia cena WTI za približne 2 týždne. Za celý uplynulý týždeň WTI zdražela o 3,6 %. Cena decembrového kontraktu na severomorskú ropu Brent v piatok stúpla o 1,41 USD alebo 2,39 % na 60,51 USD za barel.
Útok na iránsky ropný tanker vyvolal obavy z prerušenia dodávok z kľúčového produkčného regiónu. Ceny takisto podporilo vyhlásenie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), že má k dispozícii nástroje na vyváženie trhu a že ďalšie rozhodnutie týkajúce sa nastavenia ťažobnej politiky prijme v decembri. Navyše, USA a Čína v piatok dosiahli predbežnú čiastočnú dohodu, ktorá by mala zaručiť prímerie v obchodnej vojne.

Súvisiace články

Aktuálne správy