Tržby priemyselných podnikov na Slovensku sa v auguste prepadli o takmer 9 %

Len v samotnej výrobe dopravných prostriedkov boli tržby v auguste medziročne nižšie o skoro 10 %.

Tržby v slovenskom priemysle v auguste medziročne klesli o 8,6 %. Kopírovali tak výkon priemyselnej produkcie ako takej, ktorá rovnako medziročne klesla o vyše 8 %. V medzimesačnom porovnaní sa tržby priemyselných podnikov na Slovensku v auguste oproti júlu znížili o 0,1 %. Takmer 9-percentný medziročný pokles tržieb v priemysle v auguste ovplyvnil ich pokles v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 16,5 %, priemyselnej výrobe o 7,8 %, ťažbe a dobývaní o 4,7 % a rast tržieb v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 8 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V rámci samotnej priemyselnej výroby sa znížili najmä tržby vo výrobe dopravných prostriedkov o 9,5 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 8,9 %, výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 13,2 % a vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 12,8 %. Tržby vzrástli iba v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 8,6 %, výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 5,2 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 0,5 %.

Z ďalších sektorov slovenského hospodárstva zaznamenali štatistici medziročný nárast augustových tržieb iba vo vybraných trhových službách o 2 % a v informačných a komunikačných činnostiach o 2,7 %. Naopak v doprave a skladovaní tržby klesli o 0,5 % a v stavebníctve klesli tretí mesiac po sebe, tentokrát o 7,4 %. Medzimesačne v auguste oproti júlu sa tržby zvýšili iba vo vybraných trhových službách o 0,6 %. Znížili sa v stavebníctve o 2,7 %, v doprave a skladovaní o 2,1 % a v informačných a komunikačných činnostiach o 1,4 %.

Za osem mesiacov tohto roka tak tržby v priemysle na Slovensku medziročne stúpli o 2 %. V stavebníctve sa podobne mierne zvýšili o 1 % a v doprave a skladovaní rástli o 3,4 %. Najrýchlejšie rástli tržby v informačných a komunikačných činnostiach, ktoré sa oproti rovnakému obdobiu vlaňajška zvýšili o 8,4 % a vo vybraných trhových službách, kde stúpli o 8,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy