Vysoký dopyt a problémy 737 MAX pomohli zvýšiť zisk Delta Air Lines o vyše 13 %

Americká letecká spoločnosť Delta Air Lines oznámila za 3. kvartál rast zisku o vyše 13 %, čím aerolínie prekonali očakávania trhov. Výsledky Delta Air Lines podporil nečakane vysoký dopyt zo strany cestujúcich, ako aj problémy konkurenčných aerolínií, ktoré doplatili na uzemnenie lietadiel 737 MAX.
Spoločnosť uviedla, že jej zisk za 3. štvrťrok dosiahol 1,5 miliardy USD (1,36 miliardy eur), čo medziročne znamená rast o 13,1 %. Upravený zisk, teda bez započítania mimoriadnych položiek, dosiahol 1,51 miliardy USD. Na akciu to predstavuje 2,32 USD. Analytici očakávali upravený zisk na akciu na úrovni 2,26 USD.
Tržby dosiahli 12,56 miliardy USD. Medziročne to znamená rast o 5,1 %.
Spoločnosť verí, že sa jej podarí urýchliť proces prijímania nových pilotov, členov palubného personálu a ďalších profesií, keďže dopyt po službách spoločnosti bol v posledných mesiacoch nečakane vysoký. „Rozsah dopytu nás prekvapil,“ povedal v telefonickom rozhovore pre agentúru Reuters šéf aerolínií Ed Bastian. To sa odrazilo nielen na lepších výsledkoch, ale aj na rekordnom počte nadčasov pilotov.
Delta Air Lines totiž čiastočne ťažila z faktu, že konkurenčné aerolínie museli po uzemnení boeingov 737 MAX zrušiť množstvo letov. Lietadlá 737 MAX úrady po celom svete stiahli z oblohy ešte v marci po dvoch tragických haváriách týchto strojov v rozpätí necelých piatich mesiacov. Delta Air Lines však lietadlá 737 MAX nevlastní, takže po uzemnení týchto strojov mohla na rozdiel od konkurencie prepravnú kapacitu v lete zvyšovať.
Na druhej strane, Delta Air Lines bude patriť k aerolíniám, ktoré najviac poškodí 10-percentné dovozné clo na lietadlá z Európskej únie v dôsledku sporu za dotácie pre Airbus. Bastian uviedol, že v tomto roku by clo ešte nemali pocítiť, keďže zvyšné dodávky od Airbusu dostanú zo závodu európskeho výrobcu v Mobile, štát Alabama. Ten je od ciel na európske produkty oslobodený.
V ďalšom období je však situácia neistá. Delta totiž plánuje dokúpiť ďalších 14 strojov A350 od Airbusu, ktoré sú vyrábané v Európe. Tie plánuje využiť najmä na posilnenie svojich služieb na trhu Južnej Ameriky.

Súvisiace články

Aktuálne správy