Priemyselná produkcia v auguste poklesla najvýraznejšie od júla 2016

V auguste 2019 priemyselná produkcia v SR medziročne klesla o 8,1 %. Ide o najvýraznejší pokles od júla 2016. Uviedla to v komentári Eva Sadovská, analytička WOOD & Company.
„Pod augustový pokles priemyselnej produkcie sa podpísala samotná priemyselná výroba s poklesom o 9,5 %. Ťažba a dobývanie evidovali v auguste medziročný nárast produkcie o 5,0 %. O takmer dve percentá si medziročne polepšila aj dodávka elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu,“ spresnila.
V auguste najviac podľa nej „zatiahla brzdu“ výroba výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov (s poklesom o vyše štvrtinu). Významný pokles sa ale evidoval aj vo výrobe kovov a kovových konštrukcií s poklesom o 18,2 %. O 14,1 % klesla v porovnaní s vlaňajškom aj výroba dopravných prostriedkov. Chemický priemysel si na svoje konto pripísal pokles produkcie o 8,6 %.
„Naopak, pomerne stále sa darilo a oproti vlaňajšku dvojciferné tempo rastu zaznamenali výroba koksu a rafinovaných ropných produktov (o 17,1 %), ostatná výroba, oprava a inštalácia strojov a zariadení (o 14,7 %), a taktiež výroba elektrických zariadení (o 13,7 %,“ doplnila.
Dodala, že Slovensko je ekonomikou silne orientovanou na priemyselnú výrobu. „Priemyselná produkcia sa na celkovom hospodárstve našej krajiny podieľa v posledných kvartáloch cca 23 %. Aj preto bude priemyselná produkcia jedným z najsledovanejších ekonomických ukazovateľov počas nasledujúcich mesiacov. To, koľko sa na Slovensku vyrobí, závisí vo veľkej miere od dopytu zo zahraničia. Ochladenie ekonomík našich najväčších obchodných partnerov sa nás jednoznačne dotýka a vplýva aj na ekonomický vývoj v našej krajine,“ uzavrela Sadovská.
Štatistický úrad (ŠÚ) SR informoval, že priemyselná produkcia v auguste 2019 medziročne klesla o 8,1 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v auguste 2019 oproti júlu 2019 znížila o 2,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy