Financmajstri sa dohodli: Nový pilier na podporu eura

, Reuters;ČTK;SITA Foto: SITA/AP

Ministri financií Európskej únie sa dohodli na podrobnostiach malého rozpočtu pre investície a reformy eurozóny, ktorý bude existovať od roku 2021, uviedol vo štvrtok ich predseda Mario Centeno.

"Máme nový pilier na podporu eura,“ povedal Centeno na tlačovej konferencii.

Mechanizmus označovaný oficiálne ako Rozpočtový nástroj pre konvergenciu a konkurencieschopnosť (BICC) bude predstavovať približne 17 miliárd eur z 25 miliardového balíka, ktorý Európska komisia navrhla na podporu reforiem v EÚ. Vlády eurozóny sa však tiež dohodli, že túto sumu môžu zvýšiť prostredníctvom medzivládnej dohody (IGA). Podrobnosti sa majú vyriešiť skôr, ako sa uvedie nový, širší dlhodobý rozpočet EÚ v roku 2021.

Krajiny sa dostanú späť vo forme financovania z rozpočtu najmenej 70 percent z toho, čo zaplatia. Budú spolufinancovať projekty financované z rozpočtu 25- percentami.

Ministri sa dohodli, že 80 percent peňazí z rozpočtu by sa pridelilo na základe dvoch kritérií. Počet obyvateľov a inverzné priemerné HDP na obyvateľa. Zostávajúcich 20 percent sa môže použiť na riešenie konkrétnych problémov krajiny podporou balíkov reforiem a investícií, ktoré sú obzvlášť ambiciózne.

„Slovensku sa podarilo obhájiť viaceré dôležité podmienky, čo v praxi znamená, že v rokoch 2021 až 2027 budeme môcť dodatočne k ostatným fondom Európskej únie využiť takmer pol miliardy eur,“ informuje rezort financií. Tieto prostriedky budú pritom podľa ministerstva určené na podporu domácich reforiem a investícií a budú ich môcť využívať aj rozvinutejšie slovenské regióny, ktorým nie sú sprístupnené štrukturálne fondy.

Suma, akou jednotlivé krajiny budú prispievať, sa môže za závažných ekonomických okolností, ktoré sú definované v rozpočtových pravidlách EÚ, znížiť na polovicu.

"Je to podstatný prvý krok, nie len symbolický," povedal novinárom eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici. Podľa neho by sa v budúcnosti mohol BICC svojimi parametrami priblížiť skutočnému rozpočtu.

S nápadom na vznik samostatného rozpočtu eurozóny prišiel predvlani francúzsky prezident Emmanuel Macron. Pôvodne ale zamýšľal výrazne objemnejší a ambicióznejší projekt. Členské štáty však nedokázali nájsť v dlhodobom rozpočte EÚ viac financií ako približne 20 miliárd eur, s ktorými počíta oddiel vyhradený Európskou komisiou na podporu reforiem.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy