General Motors zaznamenal v 3. kvartáli pokles predaja v Číne o 17,5 %

Odbyt americkej automobilky General Motors (GM) v Číne sa v 3. štvrťroku 2019 prepadol o 17,5 %. Automobilku zasiahli spomalenie ekonomiky v dôsledku obchodného sporu USA a Číny a tiež väčšia konkurencia na trhu s modelmi SUV so stredne vysokými cenami.
Presnejšie, koncern GM predal v Číne v období júl – september 689.531 vozidiel, o 17,5 % menej ako pred rokom. Uplynulý kvartál bol už piaty po sebe, keď GM zaznamenal pokles predaja v Číne, na najväčšom automobilovom trhu na svete.
Podľa odhadu expertov za prvých deväť mesiacov tohto roka predal GM v Číne 2,26 milióna vozidiel.
Aj Ford zápasí so slabším odbytom v Číne. Podiel amerických automobiliek na celkovom predaji osobných vozidiel v Číne sa tak za prvých osem mesiacov tohto roka znížil na 9,5 % z 10,7 % v rovnakom období vlani, uviedlo čínske združenie výrobcov automobilov (CAAM).
Podiel nemeckých výrobcov áut sa, naopak, v sledovanom období zvýšil na 23,8 % z 21,6 % a japonských na 21,7 % z 18,3 %.
GM má v Číne spoločný podnik so spoločnosťou SAIC Motor, v ktorom sa vyrábajú modely Buick, Chevrolet a Cadillac. A má tiež ďalší podnik so spoločnosťami SAIC a Guangbi Automobile Group, ktorý vyrába minivany a začína s výrobou áut vyššej kategórie.
GM, druhá najväčšia zahraničná automobilka v Číne, predala v minulom roku 3,64 milióna áut v krajine, čo bolo menej ako 4,04 milióna v roku 2017.
Predaj cenovo dostupného modelu GM Baojun v Číne v 3. štvrťroku klesol o 34,9 %, zatiaľ čo odbyt masovo predávaného modelu Buick sa znížil o 20,6 %. Predaj luxusného Cadillacu však vzrástol o 10,9 %.
Celkový predaj automobilov v Číne minulý rok prvýkrát od 90. rokov minulého storočia klesol a očakáva sa, že aj tento rok sa zníži. Na ilustráciu, v auguste sa dopyt po autách v ázijskej krajine znížil medziročne o 6,9 %, uviedlo združenie CAAM, ktoré v septembri upozornilo, že v nasledujúcich troch rokoch by automobilový priemysel mohol zaznamenať „slabý rast alebo záporný odbyt“.

Súvisiace články

Aktuálne správy