Rozpočet Talianska na rok 2020 bude asi v rozpore s pravidlami EÚ

Zdá sa, že rozpočtové plány talianskej vlády na rok 2020 budú pravdepodobne v rozpore s fiškálnymi pravidlami eurozóny. Upozornila na to v pondelok talianska podnikateľská lobby Confindustria.
Cieľ vlády v Ríme pre rozpočtový deficit v roku 2020 na úrovni 2,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) „je problematický“, pretože kabinet je príliš vágny ohľadne toho, ako ho chce dosiahnuť, uviedla Confindustria.
„Existuje veľmi veľké riziko nerešpektovania preventívnej časti Paktu stability a rastu,“ dodala organizácia s odkazom na pravidlá o rozpočtovej disciplíne v eurozóne. Confindustria pritom vychádzala zo správy o vyhliadkach talianskej ekonomiky, v ktorej sa uvádza, že krajina sa nachádza „na rozhraní medzi oživením a recesiou“.
Organizácia tiež predpovedala, že HDP Talianska sa v budúcom roku zvýši o 0,4 % za predpokladu, že vláda dodrží sľub o zrušení zvýšenia dane z predaja v hodnote 23 miliárd eur.
Taliansko je už dlho pod tlakom Bruselu, aby skonsolidovalo svoje účty. Verejný dlh krajiny už totiž prekročil 135 % HDP a patrí tak medzi najvyššie vo svete, pričom povolený limit pre dlh v eurozóne je do 60 % HDP. Minulý týždeň si vláda v Ríme stanovila cieľ pre deficit na úrovni 2,2 % HDP v rámci príprav návrhu rozpočtu na rok 2020, ktorý plánuje zverejniť koncom tohto mesiaca.
Európska komisia má právomoc požadovať zmeny v rozpočte alebo pohroziť Taliansku represívnymi opatreniami. V minulosti boli takéto konflikty vyriešené kompromisom medzi Rímom a Bruselom.

Súvisiace články

Aktuálne správy