Českou Ekonomikou sa šíri pesimizmus, zhoršenie očakáva 30 % obyvateľov

Podľa exkluzívneho prieskumu Coface predpokladá do dvoch rokov horší výkon ekonomiky v Česku aj polovica vrcholových manažérov firiem.

Českou ekonomikou sa šíri pesimistická nálada. Zhoršenie ekonomickej situácie v najbližších dvoch rokoch predpokladá 30 % obyvateľov a až polovica vrcholových manažérov tamojších firiem. Dokonca 80 % z nich už podniká preventívne kroky, ktoré by ich mali pred prípadnou krízou lepšie ochrániť. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu Coface medzi verejnosťou, firmami a poprednými ekonómami o dopade globálneho vývoja a z toho vyplývajúcich rizík na vývoj ekonomík Česka a Slovenska.

Ako ukázal prieskum, manažéri prispôsobili svoj pohľad na očakávaný vývoj ekonomiky vzhľadom na nepresvedčivý výkon českého hospodárstva v posledných mesiacoch, ako aj pomerne negatívne signály vývoja globálnej ekonomiky. Až polovica vrcholových manažérov českých firiem očakáva počas nasledujúcich dvoch rokov zhoršenie situácie a dokonca štvrtina predpokladá, že bude zamestnávať aj menej zamestnancov. Ekonomická situácia by mala zostať rovnaká len podľa 36 % vrcholových manažérov.

„Rovnaký trend možno badať aj na Slovensku, kde firmy, poučené z vývoja v rokoch 2008 a 2009, sú opatrnejšie najmä čo sa týka vnútorných opatrení – limitácia zásob, pružný pracovný čas, najímanie si kontraktačných zamestnancov. Riziko vidím hlavne v kapitálovej poddimenzovanosti a nepripravenosti slovenských firiem na výpadok tržieb majoritných odberateľov,“ podotkol v tejto súvislosti Juraj Janči, country manažér Coface Slovensko.

Optimizmus postupne strácajú aj domácnosti a spotrebitelia. Až tretina respondentov z Českej republiky sa podľa prieskumu domnieva, že sa ich ekonomická situácia do roka zhorší. Len 14 % verí v zlepšenie a zvyšok očakáva podobné podmienky.

Spoločnosť Coface pôsobí v oblasti úverového poistenia, riadenia rizík a globálnej ekonomiky. V roku 2017 zamestnávala 4 100 ľudí v 100 krajinách a zaznamenala obrat vo výške 1,4 mld. eur.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy