Predaj áut v Nemecku vyskočil v septembri o vyše pätiny

Predaj áut v Nemecku sa v septembri zvýšil o vyše pätiny, za nečakane vysokým rastom je však najmä nepriaznivý vývoj v rovnakom mesiaci minulého roka. Uviedol to v stredu Spolkový úrad pre cestnú dopravu (KBA), na ktorý sa odvolala agentúra AFP.
Ako o tom KBA informoval, v septembri sa v Nemecku predalo celkovo 244.622 áut, čo medziročne predstavuje rast o 22,2 %. Za deväť mesiacov tohto roka bol však rast v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2018 omnoho miernejší. Za január až september sa v Nemecku predalo 2,74 milióna áut, o 2,5 % viac, než za deväť mesiacov minulého roka.
Pod nečakane prudký rast predaja v septembri sa podpísal najmä fakt, že od septembra minulého roka začala v Európskej únii platiť prísnejšia metodika merania spotreby (WLTP). Bola to reakcia na emisný škandál Volkswagenu.
Firmy preto v letných mesiacoch ponúkli vysoké zľavy, aby sa áut, ktoré normy nespĺňali, zbavili. V dôsledku tohto kroku prudko vzrástol predaj v auguste. V septembri však zasa prudko klesol. V samotnom Nemecku sa predaj áut v septembri minulého roka znížil medziročne o 31 %.
Emisný škandál sa na automobilovom trhu prejavuje dodnes, najmä v podobe predaja áut na naftový pohon. Podiel týchto áut na celkovom objeme predaja v Nemecku v mesiaci september dosiahol menej než 30 %. Podiel áut na benzín dosiahol takmer 60 %, elektromobilov 2,4 % a hybridov 7,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy