Rusko znížilo v septembri ťažbu ropy, limit v rámci OPEC+ však nedodržalo

Produkcia ropy v Rusku zaznamenala minulý mesiac mierny pokles, naďalej sa však udržala nad kvótou, ktorú má krajina stanovenú v rámci dohody so štátmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o znižovaní produkcie.
Ako v stredu uviedlo ruské ministerstvo energetiky, v septembri dosiahla produkcia ropy 11,25 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). V auguste to bolo 11,29 milióna barelov denne.
Na základe dohody o znižovaní produkcie medzi štátmi OPEC a niekoľkými ďalšími krajinami, ktoré nie sú členmi ropného kartelu (celá skupina známa ako OPEC+), by Rusko malo svoju produkciu znížiť v porovnaní s októbrom 2018 o 228.000 barelov denne. Na základe prepočtov agentúry Reuters by tak Ruská federácia mala ťažiť maximálne 11,17-11,18 milióna barelov/deň.
Podstatne výraznejšie klesla produkcia ropy v rámci OPEC, uvádza sa v prieskume agentúry Reuters. Dôvodom sú útoky na zariadenia saudskej ropnej spoločnosti Saudi Aramco zo 14. septembra. Podľa odhadov Reuters dosiahla produkcia ropy v rámci OPEC minulý mesiac 28,9 milióna barelov denne. To je o 750.000 barelov/deň menej než v auguste a zároveň najmenej od roku 2011.

Súvisiace články

Aktuálne správy