Polovica firiem hodnotí svoj stupeň digitalizácie ako vysoký

Väčšina európskych spoločností má stále čo doháňať v digitalizácii upomienkového procesu.

Približne polovica firiem hodnotí svoj stupeň digitalizácie ako vysoký alebo veľmi vysoký. Každá druhá spoločnosť však dostáva za digitalizáciu iba priemerné skóre alebo sa dokonca môže považovať za spoločnosť s podpriemernou úrovňou digitalizácie. Vyplýva to z prieskumu skupiny EOS, ktorý mapuje stupeň digitalizácie v Európe. Väčšina európskych spoločností (55 %) má pritom stále čo doháňať aj v digitalizácií upomienkového procesu. Podľa prieskumu, ktorého súčasťou bolo aj Slovensko, 38 % firiem digitalizovalo svoje upomienkové systémy len čiastočne, zatiaľ čo 17 % s digitalizáciou týchto procesov takmer vôbec nič neurobilo. Plne digitálny upomienkový systém má necelá pätina firiem.

„Viac ako polovica opýtaných európskych spoločností má priestor na zlepšenie svojich digitálnych upomienkových systémov. V tejto súvislosti treba naliehavo prijať opatrenia na zníženie omeškaných platieb,“ zdôraznil finančný riaditeľ skupiny EOS Justus Hecking-Veltman. Manuálny analógový upomienkový systém nie je podľa neho len náchylný na chyby, ale vo všeobecnosti sa nedostane k zákazníkovi prostredníctvom najvhodnejšieho komunikačného kanála a v najlepšom možnom čase. Hlavným dôvodom pomalej digitalizácie sú pritom investície na zmenu upomienkového systému. „Zavedenie digitálnych nástrojov a procesov si vyžaduje vhodný postoj a značné finančné zdroje,“ povedal Hecking-Veltman. Nie každá spoločnosť si to podľa neho môže alebo chce dovoliť.

Spoločnosť EOS uskutočnila telefonické rozhovory s 3 400 spoločnosťami v 17 európskych krajinách, kde sa ich pýtala na prevládajúce platobné postupy v jednotlivých lokalitách. Dvesto spoločností s ročným obratom nad 5 miliónov eur v krajinách Belgicko, Bulharsko, Česká republika, Chorvátsko, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko a Spojené kráľovstvo, odpovedalo na jar tohto roku na otázky týkajúce sa ich vlastných platobných skúseností a aktuálnych tém v oblasti riadenia rizika a pohľadávok.

Skupina EOS je medzinárodný poskytovateľ finančných služieb. Hlavnou obchodnou činnosťou spoločnosti je nákup nekrytých a krytých dlhových portfólií. V rámci medzinárodnej siete partnerských spoločností má viac ako 7 500 zamestnancov a viac ako 60 dcérskych spoločností. Kľúčovými cieľovými odvetviami sú bankovníctvo, verejné služby, nehnuteľnosti a elektronický obchod.

Súvisiace články

Aktuálne správy