Najväčším rizikom pre svetový biznis je fiškálna kríza

Možnosť nástupu fiškálnej krízy predstavuje najväčšie riziko pre globálny biznis. Poukázali na to výsledky v utorok zverejneného prieskumu Svetového ekonomického fóra (WEF), ktorý bol uskutočnený na vzorke takmer 12.900 predstaviteľov firiem z celého sveta. Prieskum, o ktorom informovala agentúra Reuters, však zároveň poukázal na veľké regionálne rozdiely pri stanovovaní najväčších rizík.
Napríklad, predstavitelia firiem v Severnej Amerike a Európe považujú za najväčšie riziko kybernetické útoky. Environmentálnych rizík sa najviac obávajú v krajinách južnej Ázie, východnej Ázie a Tichomoria. V južnej Ázii za najväčšie riziko považujú šéfovia firiem nedostatok vody a vo východnej Ázii a oblasti Pacifiku predstavujú najväčšie riziko prírodné katastrofy.
Celkovo sa však na prvom mieste v rebríčku najväčších rizík na najbližších 10 rokov umiestnila fiškálna kríza. Za ňou nasledovali kybernetické útoky, nezamestnanosť a podzamestnanosť, uvádza prieskum WEF, ktorý bol uskutočnený na vzorke 12.897 predstaviteľov podnikov zo 133 krajín. Prieskum je súčasťou správy WEF o konkurencii vo svete, ktorú WEF zverejňuje pred januárovým zasadnutím v Davose.

Súvisiace články

Aktuálne správy