Austrálska centrálna banka znížila hlavnú úrokovú sadzbu na nové rekordné dno

Austrálska centrálna banka v utorok znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu o štvrtinu percentuálneho bodu na nové rekordné dno 0,75 %. Chce naštartovať ekonomiku, ktorá v druhom kvartáli spomalila rast na desaťročné minimum.

Austrálska centrálna banka v utorok znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu o štvrtinu percentuálneho bodu na nové rekordné dno 0,75 %. Sadzby od júna posúvala smerom nadol celkovo trikrát, keď ich predtým takmer tri roky držala na nezmenenej úrovni. Guvernér centrálnej banky Philip Lowe uviedol, že znížením sadzieb chce banka naštartovať hospodársky rast s cieľom stlačiť mieru nezamestnanosti na 4,5 % zo súčasných 5,3 %.

Austrálska ekonomika v druhom kvartáli medziročne posilnila o 0,5 %, čo bola najslabšia miera rastu od roku 2009. Za šesť mesiacov roka do konca júna sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny zväčšil o 1,4 %, teda najmenej od porovnateľného obdobia roka 2000. Austrálsku ekonomiku brzdí končiaci boom ťažobného priemyslu, vďaka ktorému sa krajina počas globálnej krízy vyhla globálnej recesii. Odvetvie trpí najmä v dôsledku utlmeného dopytu z Číny, kam smeruje podstatná časť jeho produkcie.

Súvisiace články

Aktuálne správy