Môže centrálna banka držať kryptomeny?

, Bloomberg Foto: SITA/AP

Snaha prísť ako prvá krajina na svete so štátnou kryptomenou neuspel. Pokračujúce snahy o využitie digitálnych mien ukazujú, ako zúfalo sa vláda prezidenta Nicolasa Madura snaží nájsť spôsoby, ktorými by obišla reštrikcie. Informovala agentúra Bloomberg.

Sankcie, ktoré Spojené štáty zaviedli voči autoritárskemu režimu prezidenta Nicolasa Madura, z veľkej časti odstrihli Venezuelu od globálneho finančného systému. To ešte viac prehĺbilo hospodársku krízu v krajine. V celosvetovom porovnaní ide o jednu z najvážnejších kríz, čo donútilo úradníkov používať zmes rôznych spôsobov pre pohyb peňazí.

Venezuelská centrálna banka spustila interné testy aby zistila, či môže držať kryptomeny. Štátna spoločnosť Petróleos de Venezuela (PDVSA) chce totiž posielať do centrálnej banky bitcoiny a ethereum, a aby banka platila dodávateľom ropnej firmy v kryptomene. Zamestnanci banky tiež študujú návrh, či môže centrálna banka započítať kryptomeny do devízových rezerv, ktoré sú teraz blízko 30-ročného minima. S odvolaním sa na informácie štyroch zdrojov to uviedla agentúra Bloomberg.

Nie je jasné, ako sa PDVSA dostala bitcoinom a etheru, ani koľko týchto mien vlastní. Firma má problémy získať platby od zákazníkov konvenčnými kanálmi, pretože veľké banky nie sú ochotné obchodovať so subjektmi, ktoré podliehajú sankciám. Minulý mesiac dostala firma väčšinu z platby 700 miliónov dolárov v čínskych jüanoch, pretože sa stranám nedarilo nájsť finančné inštitúcie, ktoré by transakciu umožnili.

PDVSA možno nemá chuť predať kryptomeny na otvorenom trhu, pretože by to vyžadovalo, aby sa zaregistrovala na burze a podrobila sa hĺbkovej kontrole, takzvanej due diligence. Namiesto toho chce, aby kryptomeny použila centrálna banka a zaplatila ňou subjektom, ktorým PDVSA dlhuje. Predstavitelia ropnej firmy sa domnievajú, že centrálna banka je menej vystavená prípadným prekážkam, ktoré by sa pri platbe kryptomenami mohli objaviť.

Bitcoin a ethereum používajú na overenie a zaznamenanie transakcií decentralizovanú internetovú účtovnú knihu známu ako blockchain. V niektorých prípadoch sú umožnené relatívne anonymné transfery bez nutnosti prostredníka. Len málo bánk sa angažuje v digitálnych menách kvôli problémom s praním špinavých peňazí a informáciami o klientovi, ktoré s nimi súvisia a komplikujú dodržiavanie predpisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy