Britské firmy opúšťajú český trh

Záujem britských podnikateľov o biznis v Česku ďalej klesá. V súčasnosti v Českej republike podniká 4694 firiem s britskými vlastníkmi, čo je o 5 % menej než v roku 2018. Vyplýva to zo štatistík poradenskej spoločnosti Bisnode, ktoré zverejnil server e15.cz. Objem britského kapitálu upísaného v základnom imaní českých firiem je však podľa zistení Bisnode na maxime.
Najvýraznejší rast počtu britských firiem zaznamenalo Česko tesne pred a po referende o brexite, teda v období, keď sa podnikatelia pripravovali na možné dôsledky rozhodnutia o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie. Historické maximum dosiahli v marci minulého roka a odvtedy počet firiem s britskými vlastníkmi takmer neustále klesá.
Na druhej strane sa od marca tohto roka skokovo zvýšil objem britského kapitálu upísaný v základom imaní. Ako však uviedla analytička Bisnode Petra Štěpánová, prílev kapitálu o 11,6 miliardy Kč (448,05 milióna eur) zabezpečila zmena vlastníka spoločnosti Liberty Ostrava (resp. ArcelorMittal Ostrava) z luxemburskej ArcelorMittal na britskú Liberty Ostrava. Bez tejto transakcie by došlo k odlevu kapitálu takmer o miliardu českých korún.

Súvisiace články

Aktuálne správy