Vyššie čínske clá sa nebudú vzťahovať na americkú sóju a bravčové mäso

Krok, o ktorom informovala čínska tlačová agentúra Sin-chua, sa považuje za gesto dobrej vôle pred chystanými vyjednávaniami.

Na americkú sóju, bravčové mäso a niektoré ďalšie farmárske produkty sa nebudú uplatňovať vyššie čínske clá, čo sa môže považovať za gesto dobrej vôle pred vyjednávaniami o obchode, ktoré majú byť na budúci mesiac. O tomto rozhodnutí informovala v piatok čínska štátna tlačová agentúra Sin-chua s odvolaním sa na nemenované oficiálne zdroje, ale neposkytla nijaké podrobnosti. Sója je hlavným americkým artiklom v rámci exportu do Číny, ale jej nákupy sa zastavili po tom, ako prezident USA Donald Trump zvýšil clá na import z Číny.

Obe krajiny sa pripravujú na rokovania, ktoré budú vo Washingtone, ale experti neočakávajú v tomto roku uzavretie konečnej dohody vzhľadom na rozsah nezhôd. Prezident Trump tento týždeň oznámil, že odloží plánované zvýšenie ciel na čínske tovary a označil to za gesto dobrej vôle pred vyjednávaniami.

„Tieto gestá dobrej vôle zároveň poukazujú na politický tlak, ktorému čelia obe strany v reakcii na ekonomickú škodu spôsobovanú obchodnou vojnou,“ povedal Shane Oliver zo spoločnosti AMP Capital. „Vyzerá to tak, že osobitne prezident Trump začína byť nervózny zo silnejúcich znakov, že obchodná vojna vplýva na výhľad rastu ekonomiky USA,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy