Ekonóm El-Erian: Pri dlhopisoch sa nesmiete držať starých pravidiel, inak na nich stratíte

, CNBC Foto: SITA/AP

Ekonóm Mohamed El-Erian upozorňuje investorov, aby uvažovali o globálnom trhu s dlhopismi inak ako doteraz. Tvrdí, že s touto triedou aktív by sa malo zaobchádzať „oportunistickým“ spôsobom, a nie ako s hlavnou časťou portfólia.

Tridsaťročný býčí trend s pevným výnosom pokračoval aj tento rok, pretože investori sa vrhli do tzv. „bezpečných rajov“ kvôli americko – čínskej obchodnej vojne a obáv z hospodárskeho poklesu.

Štátne dlhopisy za približne 15 biliónov dolárov sa dnes obchodujú so záporným výnosom. Výnosy majú nepriamy vzťah k cene dlhopisu a záporný výnos znamená, že investor v zásade platí za privilégium držania štátneho dlhu krajiny. Súčasných 15 biliónov dolárov sa od októbra 2018 takmer strojnásobilo s očakávaním, že centrálne banky budú naďalej podporovať trh nízkymi sadzbami a možnými nákupmi aktív.

„O dlhopisovom trhu musíte rozmýšľať inak. Zvyčajne sme dlhopisový trh brali ako základnú alokáciu. A šli sme ešte o krok ďalej a mysleli si, že väčšia pozícia v dlhopisoch nám pomôže byť, na rozdiel od akcií, z dôvodu všetkých týchto štrukturálnych problémov, na tom lepšie. To je zlý spôsob, ako dnes premýšľať o dlhopisovom trhu,“povedal El-Erian, známy ekonóm Allianz. „Trh s dlhopismi je dnes oportunistický, veľmi sa líši od základného rozdelenia. Preto hľadajte príležitostné pozície. Takže napríklad Argentína. Je krajina v chaose? Je. Ale dlhopisy prestrelili.“

Argentínsky prezident Mauricio Macri zaznamenal v auguste výrazné straty v primárkach a na trhoch s aktívami v krajine došlo k výraznému výpredaju, pretože populistický súper Alberto Fernandez získal podporu. Ceny argentínskych dlhopisov klesli na rekordné minimá po tom, čo krajina zaviedla kontrolu kapitálu, a investori sa obávali možného kolapsu krajiny.

El-Erian „veľmi odlišný trh s dlhopismi“ prirovnal k riziku stolovej hry. Keď hovoril o centrálnych bankách, uviedol, že je to ako hrať spolu s „nekomerčnými hráčmi“, ktorí nesledujú cieľ hry a úplne ho skresľujú. "Ak sa budete držať starých pravidiel, prídete o peniaze… musíte premýšľať o dlhopisovom trhu inak," povedal pre CNBC. Pri fixnom príjme, na rozdiel od akciového trhu, musia byť nedávne rekordné hodnoty v USA potvrdené základnými fundamentmi. Naznačil, že by sme sa mohli blížiť k bodu, keď sú akcie aj dlhopisy už príliš drahé.

Súvisiace články

Aktuálne správy