Belgicko sa snaží spätne vymôcť dane od občanov s fiktívnou adresou v Monaku

Belgické úrady žiadajú od 147 Belgičanov vrátenie daní, o ktoré mali zámerne pripraviť štátnu pokladnicu uvedením fiktívneho pobytu v Monaku, ktorého rezidenti sa tešia veľkým daňovým výhodám. Uviedli to v stredu belgické denníky L’Echo a Tijd.
Za zistením podvodov stojí Špeciálny úrad pre daňové inšpekcie (ISI), ktorý sa v roku 2017 rozhodol vykonať osobitný prieskum bohatých Belgičanov, ktorí uvádzajú svoju trvalú adresu v Monaku, kvôli podozreniam, že ide o fiktívnych obyvateľov tohto malého kniežatstva. Účelom uvádzania falošného bydliska je neplatiť absolútne žiadnu daň z príjmov fyzických osôb a ani daň z dedičstva či daň z darov pre vlastné deti. Nehovoriac o možnostiach utajenia peňazí a príjmov.
Úrad vlani začal vyšetrovať 147 Belgičanov pre podozrenie, že „simulujú“ trvalý pobyt v Monaku len preto, aby mohli využívať značné daňové výhody. Podľa odhadov ISI ide o prípad daňových poplatníkov, ktorí sa dopustili „podvodu pri uvedení adresy“ a štátny orgán od nich požaduje návrat ukrátených daní v celkovej výške 99,6 milióna eur.
Ako však upozornila tlačová agentúra Belga ISI musí dokázať „podvod s domicilom“ pripisovaný občanom Belgicka, čo nie je ľahké. Hovorca fiškálnej správy Francis Adyns spresnil, že na preukázanie uvedeného trestného činu musia daňoví inšpektori uviesť skutočnosti bez toho, aby museli mať potrebné technické prostriedky na jeho odhalenie. Domnelí obyvatelia Monaka patria v Belgicku do bohatej spoločenskej triedy, sú mobilní a nemajú problém vykonať opakované cesty medzi Belgickom a Monakom.

Súvisiace články

Aktuálne správy