Popri dôchodku si privyrába viac penzistov ako vlani

Kým v júni minulého roka pracovalo 246,1 tisíca starobných a invalidných dôchodcov, v júni tohto roka ich už bolo 260,2 tisíca. Medziročne tak počet pracujúcich penzistov stúpol o 14 tisíc.

Počet dôchodcov, ktorí si popri penzii privyrábajú, stúpa. Kým v júni minulého roka pracovalo 246,1 tisíca starobných a invalidných dôchodcov, v júni tohto roka ich už bolo 260,2 tisíca. Medziročne tak počet pracujúcich penzistov stúpol o 14 tisíc. Ako informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, mnohí dôchodcovia tak využívajú pred rokom (od 1. júla 2018) zavedenú možnosť uplatniť si pri práci na dohodu tzv. odvodovú úľavu. „Znamená to, že ak si u zamestnávateľa čestným vyhlásením uplatnia výnimku najviac na jednu dohodu, nemusia platiť poistné na dôchodkové poistenie v prípade, ak ich príjem z tejto dohody za kalendárny mesiac nepresiahne 200 eur, resp. pri predčasných starobných dôchodcoch je hranica príjmu stanovená na 2 400 eur ročne,“ uviedol hovorca.

Z celkového počtu pracujúcich dôchodcov v júni tohto roka bolo 155,3 tisíca poberateľov starobných dôchodkov. „Nasledovali invalidní dôchodcovia, ktorých Sociálna poisťovňa evidovala 103 138 a napokon poberatelia predčasných starobných dôchodkov, ktorých bolo minulý mesiac 1 770,“ povedal Višváder. Upozornil na to, že predčasní starobní dôchodcovia môžu pracovať výlučne na jednu dohodu buď o vykonaní práce a alebo o pracovnej činnosti s príjmom do 200 eur mesačne (2 400 eur ročne), inak sa im zo zákona automaticky zastavuje výplata predčasného starobného dôchodku.

Súvisiace články

Aktuálne správy