Efektivita daňových kontrol sa každoročne zvyšuje, aktuálne dosahuje 75 %

Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesli podľa finančnej správy v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur.

Efektivita daňových kontrol finančnej správy sa každoročne zvyšuje. Aktuálne dosahuje 75 %. Významným spôsobom podľa finančnej správy klesá aj objem zadržiavaných nadmerných odpočtov a skracuje sa čas ich kontrol. „Práca finančnej správy sa z roka na rok neustále viac zefektívňuje,“ uvádza sa v správe Finančného riaditeľstva SR. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesli podľa daniarov v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur.

„Takýto efektívny výber zabezpečuje finančná správa, okrem rôznych prijímaných opatrení v boji proti podvodom, aj efektívnymi daňovými kontrolami,“ vysvetlili daniari. Efektivita kontrol dosiahla minulý rok rekordných zhruba 70 %, v roku 2018 zo 7 916 vykonaných kontrol skončilo 5 469 kontrol s nálezom. „V tomto roku si finančná správa vedie ešte lepšie – v roku 2019 efektivita kontrol dosahuje zatiaľ 75 %,“ píše sa v správe.

Finančná správa za prvých päť mesiacov roka vykonala takmer štyri tisíc kontrol, štyri tisíc miestnych zisťovaní a takmer 12 tisíc ústnych pojednávaní. Výsledkom sú nálezy v objeme takmer 300 mil. eur. Zatiaľ najvyšší nález v tomto roku predstavuje sumu viac ako 40 mil. eur. Kontrolovaný daňový subjekt v zmysle zákona o dani z príjmov v tomto prípade nezahrnul do základu dane podiel na zisku komplementára, ktorý bol predmetom dane.

Ďalší významný nález bol vo výške takmer 9 mil. eur. Išlo o kontrolu u daňového subjektu, ktorý nepreukázal dodanie technologických zariadení na spracovanie mäsa pri obchodovaní v rámci podvodného karuselu. Kontrolóri finančnej správy majú rozpracovaných ďalších 6 367 kontrol.

Pozitívny vývoj zaznamenala finančná správa aj pri kontrolách súvisiacich s nadmernými odpočtami. K júnu 2019 klesla celková rozpracovanosť kontrol nadmerných odpočtov DPH o 8 % oproti stavu ku koncu roka 2018. O 22 % zase klesol oproti minulému roku počet kontrol nadmerných odpočtov trvajúcich viac ako šesť mesiacov. „Od roku 2013 navyše významným spôsobom klesol samotný objem zadržiavaných nadmerných odpočtov z dôvodu daňových kontrol. Kým v rokoch 2013 až 2014 bol objem zadržiavaných nadmerných odpočtov z dôvodu daňových kontrol okolo 300 mil. eur, v súčasnosti je to už len 70 mil. eur,“ dodala finančná správa.

Súvisiace články

Aktuálne správy