IKEA: Za váš použitý tovar vám dáme nákupnú poukážku

, ČTK Foto: SITA/AP

Švédsky nábytkársky reťazec uviedol, že chce prispieť k väčšej udržateľnosti planéty a tak bude od 15. júla odkupovať svoj použitý tovar. Program sa ale bude týkať len asi tisícky najžiadanejších položiek, napísal na svojom webe týždenník Der Spiegel. IKEA nie je v tomto úsilí sama, o to isté sa snažia aj iné firmy.

Majitelia výrobkov IKEA v zachovalom stave si budú môcť na internete zistiť nezáväznú cenovú ponuku, zmontovaný nábytok doviezť do predajne a získať za neho nákupnú poukážku. IKEA uvádza, že nový model od septembra otestovala v piatich pobočkách. Takto vrátené použité výrobky bude opätovne predávať v oddelení zlacneného tovaru, kde sa zákazníkom ponúkajú aj vystavované testovacie výrobky a výrobky vrátené, ktoré už nie sú v pôvodnom stave.

Najčastejšie sa do predaja podľa oznámenia reťazca vracali komody a menší nábytok, ako sú stoličky. Nového majiteľa sa im väčšinou darilo nájsť do dvoch dní. Bližšie informácie o celkovom počte takto vráteného tovaru v testovacom období firma neuviedla, avšak najväčší záujem vraj zaznamenala v Berlíne.

IKEA zaviedla v roku 2014 celoživotnú záruku na svoj tovar. Už po dvoch rokoch ju ale zrušila, pripomína nemecký denník. V Nemecku ponúkajú použitý tovar späť do predaja aj iné firmy. Napríklad spoločnosť Tchibo tam vlani prišla s možnosťou prenájmu použitého detského oblečenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy